Prípadová štúdia pre futbalový štadión v Trenčíne, kedy Cisco zapojilo fanúšik takpovediac do hry. AS Trenčín v súčasnosti hrá v najvyššej Fortuna Lige. V pláne je viacero štádií obnovy, zatiaľ sa vynovená severná a južná tribúna a VIP a skyboxove sekcie. No zatiaľ môžeme povedať jediné a to, že to malo úspech u fanúšikov !

Dnes je doba, kedy od športového podujatia nevyžadujeme už len samotný športový zážitok, ale očakávame niečo viac. Okrem rýchleho internetu, ktorý je dneska braný za také minimum, by sme chceli platiť cez online terminály, objednať si cez mobilnú aplikáciu jedlo v stánku priamo z tribúny ideálne z nášho miesta, aby sme nemuseli čakať v rade, ako verný a pravidelne vracajúci sa fanúšikovia dostávať lepšie ponuky či už na suveníry alebo na občerstvenie, pozvánky na špeciálne akcie len pre priaznivcov a pod…

Zo strany prevádzkovateľa je zas zaujímavý pohľad nato, čo vedie návštevníkov míňať financie práve v danom stánku za občerstvenie, koľko tam zaplatia, ktoré suveníry sú najžiadanejšie, prečo niektorý fanúšikovia opúšťajú svoje miesta, príp. či sa tam aj vrátia, alebo aj ako ušetriť prevádzkové náklady napr. použitím elektronických vstupeniek. Taktiež pri zavedení takto modernej siete, môže prevádzkovateľ rátať aj s novým tipmi návštevníkov, ktorý by zápasy daného klubu inak nesledovali.

Sieťová infraštruktúra okrem obsluhy návštevníkov navyše musí zvládať aj premietanie obsahu na veľkoplošných obrazovkách, spoľahlivo utiahnuť kamerový systém vrátane bezdrôtových čítačiek, či výsledkové tabule, online prenosy, či televízne vysielanie.

Cesta k modernému štadiónu

Pri návrhu riešenia pre štadión treba brať do úvahy, že sa vyžaduje sieť s vysokou hustotou používateľov a teda od začiatku tomu prispôsobiť plánovanie, aby následne nevznikali rôzne presuny prístupových bodov, či nepokryté „šedé zóny“.  Samozrejme aj bezdrôtová sieť má svoje špecifiká, ktoré sa musia brať do úvahy pri pokrývaní sektorov (tribún) a vybrať tam správne typy antén. Dneska chce každý držať trend s dobou a preto je vhodné pre WiFi vybrať už nový Wi-Fi 6 štandard. Wi-Fi 6 poskytuje nielen vyššiu prenosovú rýchlosť, ale vďaka širokopásmovej modulácii s frekvenčným delením kanálov OFDMA a súbežnej komunikácii oboma smermi s viacerými používateľmi (MU-MIMO) zvyšuje kapacitu siete – umožňuje pripojenie až štyrikrát viac koncových zariadení než doterajšie bezdrôtové štandardy.

Pri návrhu siete teda boli použité:

  • Prístupové body (AP) Catalyst 9120
  • Kontrolér rady 9800 v zapojení HA

Úplne nový prístupový bod Catalyst 9120, založený na špeciálne vyvinutých obvodoch RF ASIC určených pre analýzu bezdrôtového spektra, bol ocenený ako najlepšia Wi-Fi sieťová technológia podnikovej triedy. V spojení s kontrolérmi radu 9800 môžeme sledovať a analyzovať bezdrôtové spektrum bez obmedzenia používateľskej prevádzky, eliminovať dopady rádiového rušenia a chrániť tak výkon prístupových bodov.

Taktiež je nutné niekam tieto nové AP zapojiť a veľmi dobre nám poslúži nato rada Catalyst 9000, ktorá je orientovaná na prepínače. Pri výbere do Vašich inštalácií určite neurobíte chybu s radou 9300 alebo radou 9200, ktoré v závislosti od varianty ponúkajú Full PoE+/UPoE+ na všetkých portoch, nechýba ani možnosť fyzického stohovania cez dedikovaný stohovací modul, či podpora SD-Access sieti riadených z jedného centrálneho bodu controllerom – DNA centrum.

No a na záver len toľko, že zákazník plánuje pokračovať v rozvoji Cisco infraštruktúry a taktiež rozvíjať dodatočné služby ako mediálne prenosy či už televízne alebo rozhlasové a vybudovať dátové centrum. Taktiež majú ambíciu stať sa prvým bezhotovostným štadiónom na Slovensku. Veľkou výhodou riešenia Cisco je, že dokáže poskytnúť tzv. Full Stack v portfóliu a teda môžete mať všetko od WiFi cez Servre až po Firewally. No a samostatnou kapitolou sú potom SD siete, teda siete riadené centrálnym controllerom, ktoré v podnikovom nasadení reprezentuje DNA centrum. Ak ho spojíte s nástrojom na riadenie prístupu ISE, tak vašu sieť len tak niečo nerozhodí. Tak nám zostáva len zaželať si športu zdar !

Celý príbeh zákazníka dostupný tu: https://upshotstories.com/stories/ultimatny-sportovy-zazitok-ked-cisco-prepoji-stadion-a-fanusikov