Ahojte priatelia,

koniec roka 2020 máme konečne za sebou. Divný rok. Čo sa však môžeme čudovať? Čo je to za kombináciu 2 a 0? Všetci z IT komunity uznávajú len kombináciu 1 a 0. Narodením prvého ítéčkára, tuším niekde v Betleheme, sa predsa začal počítať rok 1. Teda, možno bol z IT komunity: dlhé vlasy, zarastený, uzavretý a vo veľkom využíval virtuálnu realitu… Musím sa priznať, že jednu schopnosť mu tajne závidím. Ako naprogramoval, aby sa zmenila voda na víno, to bolo excelentné. Skúšal som to nespočetne krát, voda vždy zostala vodou. Ale naši vinári mu na ten trik prišli, veľa z nich podobnú premenu využíva. 

Minule som písal, že podľa niektorých mal byť rok 2020 synonymom rovnováhy. Aký bol z môjho subjektívneho pohľadu?

Let Ukraine International Airlines 752 bol zostrelený 8.1. Keď ukrajinskí povstalci vytriezveli, zistili že im chýba jedna raketa. Nikto z nich si nepamätal, čo robil posledný týždeň, a tak chtiac-nechtiac omyl pripustili. Keď sa od radosti strieľa do vzduchu kalašnikovmi, a keď sa strieľa do vzduchu raketami, nemusí to evidentne skončiť rovnako. 

V parlamentných voľbách na Slovensku dňa 29.2. zvíťazila strana OĽaNO. Vznikla nová vládna koalícia. Čo dodať? Ako riekol prvý ítečkár podľa Lukáša: Otče, odpusť im, lebo nevedia, čo činia.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) 11. marca oficiálne klasifikovala šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 ako pandémiu. Slováci to tušili dávno predtým. Po „tom, čo nám neublížil“, po „tom, čo má hlas podobný Fi…i“ a po jeho klone „čo má meno podobné Pelemu“, sme si mysleli, že vieme, čo je pandémia. Po voľbách prišla nová garnitúra. Až teraz vieme, čo to je skutočná pandémia.

To všetko boli niektoré z „katastrofických“ udalostí z roku 2020. Prihodilo sa však aj veľa pozitívnych vecí. A tým nemyslím len naše pozitívne testy na covid. 

Donald skončil. Ešte okolo seba kope, ale na to si už musia dať pozor hlavne amíci. Aj tak si myslím, že si ho tak trochu zaslúžili. Škoda, že našu vládnu situáciu nepoznajú. Možno by sa ulakomili aj na nášho „precedu“ a za nejakú sumu by sme im ho mohli prepustiť. Len by nemohli chcieť za to veľa, lebo my sme chudobný národ.

Navaľnyj sa uzdravil, ale určite nie psychicky. Inak by sa nevrátil späť do Ruska, kde si opäť veselo užíva lokálnu basu.

V Afrike sa vďaka rozsiahlym očkovacím programom podarilo eliminovať ochorenie detskej obrny. Konečne. I keď, ak by sa v Afrike očkovalo takým tempom ako u nás proti covid, nepodarilo by sa im s tou pliagou vysporiadať ani v tomto tisícročí.

Dosť už pozitívneho, aj v tomto obšťastníku by sme chceli upozorniť na novinku spoločnosti CISCO. 

Spoločnosť Cisco oznámilo dátumy ukončenia predaja a konca životnosti Perpetual Licensing for Cisco Unified Communication Manager – User Connect Licensing (UCL). Posledný deň na objednanie uvedených licencií je 23. január 2021. Zákazníci s aktívnymi zmluvami o poskytovaní služieb budú naďalej dostávať podporu od Centra technickej pomoci Cisco (TAC). Odporúča sa migrovať na Enterprise Agreement alebo Named User Calling v rámci Cisco Collaboration Flex Plan.

Viac informácií o ukončení predaja nájdete na CISCO webe.

Máme za sebou aj prvý tohtoročný webinár o novinkách Cisco Webex 2021. Záznam z webináru si môžete pozrieť TU.

Nové akcie CISCO nájdete aj na ASBIS webe alebo píšte na [email protected]

Dúfame, že sme Vám pomohli so zlepšením nálady, ale zároveň aj priniesli užitočné informácie.